KYSYTTÄVÄÄ?

6 valmiiksi suunniteltua täydellistä kesäpäivää lasten kanssa vietettäväksi

Kummallisen kevään jälkeen onnelliset kesämuistot ovat enemmän kuin ansaittuja. Vaikka monet tapahtumat on peruttu ja suuria ihmismassoja on syytä edelleen vältellä, ei tulevia kuukausia tarvitse silti viettää kotona istuen.

Nämä kuusi lapsille mieleistä valmista suunnitelmaa tarjoavat ideoita täydellisten kesäpäivien ajalle. Turvallisuuden takaamiseksi kaikki retket voi toteuttaa omalla pienellä porukalla esimerkiksi perheen kesken Jyväskylän seudulla.

 

Päivä veden äärellä

Päivä vesillä näyttää Jyväskylän idyllisimmillään. Tämä päiväsuunnitelma on mukavan rento, mikä tekeekin siitä täydellisen vaihtoehdon silloin, kun haluat antaa mielen levätä kesätunnelmissa.

Tarkemmin päivä näyttää tältä:

1. Pistäydy kaupunginkirjastossa tai omassa lähikirjastossasi lainaamassa tekemistä päivälle. Kirjastoista voi lainata useita esineitä – Jyväskylän alueen valikoimista löytyvät esimerkiksi useat lauta- ja palapelit, mölkky sekä erilaiset urheiluvälineet. Mikäli et ole paikallinen, riittää Lutakossa onneksi tekemistä ilmankin kirjastoa. Aaltoilevassa Lutakonpuistossa on esimerkiksi kiipeilyseinä sekä pallopelimahdollisuudet. 

2. Suuntaa kohti Jyväskylän satamaa. Matkalla voit testata Satamakadun upouutta interaktiivista leikkivälinettä, jossa yhdistyvät liike, ääni ja värikkäät valot.

3. Pysähdy viettämään kesäpäivää Lutakonpuistossa. Aaltoilevalla nurmikolla voit rentoutua auringossa, syödä eväitä, pelata ja lukea. Viereisellä rannalla voi käydä pulahtamassa Jyväsjärveen.

4. Päivä huipentuu ikimuistoiseen Päijänne-risteilyyn Hildenin laivalla. Koko perheelle mieluisalla risteilyllä voit nauttia ruokaravintolan tarjoamisista samalla, kun kapteeni kertoo tarinoita taakse jäävistä maisemista. Voit toteuttaa retken hauskana ravintolakokemuksena lounasristeilyllä tai astua laivaan vasta illemmalla, jolloin retki on tunnelmallisempi.

Mikäli nälkä yllättää kesken päivän, löytyy Lutakosta monia kivoja kahviloita ja ravintoloita. Pysähdy jäätelölle Satamakahvilan idyllisissä maisemissa tai käy syömässä merikontissa. Konttiravintola Morton laajensi toimintaansa tänä kesänä myös kahvilapalveluihin, joten satamasta saa nyt myös lettuannoksia, erikoiskahveja ja erilaisia leivonnaisia.

Maisema Jyväsjärveltä

kuva: Atacan Ergin

Seikkailua luonnossa

Vain hetken päässä Jyväskylän keskustasta pääsee viettämään aktiivista kesäpäivää luonnossa. Päivän aikana voi kokea ainutlaatuista hupia ja jännitystä sekä ihastella näkymiä niin tiheään metsään kuin kaupunkiinkin. Pakkaa mukaan juomapullo ja eväät ja aloita jännittävä seikkailupäivä.

Päivän tarkempi suunnitelma etenee näin:

1. Päivä alkaa Laajiksen seikkailupuistossa, josta löytyy kokeiltavaa niin pienille kuin vanhemmillekin osallistujille. Kolmentoista köysiradan valikoimasta löydät harjoitusratoja, junnuratoja ja perheen rohkeintakin kutkuttavan haikararadan, joka huipentuu 250 metrin köysiliukuun. Mikäli seikkailuradat eivät vieneet kaikkea energiaa tai ne eivät ole porukkasi juttu, löytyy Laajiksen valikoimasta paljon muutakin hauskaa. Oletko esimerkiksi kokeillut alamäkipotkulautailua?

2. Erityisesti aktiivisena kesäpäivänä täytyy pitää huolta siitä, että muistaa juoda tarpeeksi. Aivan Laajavuoren kupeesta löydät Haukkalan lähteen, josta voit hakea puhdasta juomavettä suoraan luonnosta.

3. Kiipeä Laajavuoren huipulle syömään eväät. Mäelle pääsee kipuamaan niin jalan kuin autollakin. Tänä kesänä huipun päältä löydät myös Matti Nykäsen näkötornin ja kesäkahvilan. Kiipesi näkötorniin tai ei, uskomattomat maisemat ovat taatut!

Jos energiaa riittää päivän jäljiltä tai kesäpäivän kuumuus on viedä mennessään, pistäydy uimaan viereisellä Vuorilammella. Ekstra-aktiviteetteina löydät vierestä myös Laajavuoren luontopolun sekä vähän matkan päästä erityisesti pienemmille lapsille mieluisan Emännäntien toimintapuiston.

Laajavuoren seikkailupuisto

kuva: Laajis

Kesäisellä keitaalla

Päiväsuunnitelmasta saa helposti tuplat hauskemman, kun jo pelkkä matka on osa yhdessäoloa. Hyppää pyörän selkään ja suuntaa kohti hyvien pyöräteiden yhteydessä olevaa Hutunkia. Mikäli matka halutaan taittaa nopeammin, ei auto tai bussikaan ole huono vaihtoehto.

Pysähdy kuitenkin näissä:

1. Aloita päivä uunituoreella leivonnaisella. Pysähdy matkan varrella sijaitsevalle Jyskän Hovileipureille ja nappaa mukaan käsin leivotut herkut.

2. Päivän kohokohta odottaa Hutungissa. Hohtokeilauksesta ja erilaisista sisälajeista tunnettu Hutunki laajentaa tarjontaansa kesäisin ulkoilmoihin. Kesän ehdoton ykkösaktiviteetti onkin käydä testaamassa Hutungin minigolfkeidasta. Keitaalla 18 minigolfrataa hauskoine esteineen yhdistyvät kaarisiltojen, alppiruusujen, aurinkoterassin ja vesialtaiden kanssa trooppisen kesäiseksi aktiviteetiksi. Seikkailuklubilaisena pääset nyt golfaamaan koko porukalla yhteishintaan 20 euroa (sis. kaksi aikuista ja kaksi alle 12-vuotiasta lasta). Etkö ole vielä klubin jäsen? Liity Seikkailuklubiin ilmaiseksi!

3. Kun Vaajakoskelle on kerran päätynyt, ei kotiin kannata lähteä vierailematta Pandan tehtaanmyymälällä. Oli karkkiostosten aika tai ei, sisällä on syytä käydä vähintään karkkimaistiaisten takia.

Tie kaupungista Vaajakoskelle pitää varrellaan monia muitakin hauskoja pysähdyspisteitä. Olettehan käyneet jo esimerkiksi moikkaamassa Viherlandian puhuvia papukaijoja?

 

Kaipaatko kauemmas kaupungin hälinästä? Nämä kolme aktiviteettia takaavat ihanan päiväreissun.

 

Iloa ja elämyksiä

Vain lyhyen ajomatkan päässä Jyväskylästä sijaitsee erityisesti perheen pienimmille mieluisa huvipuisto, Nokkakivi. Tämän puiston sisälle on mahdutettu monta erilaista aktiviteettia, joten jokainen löytää varmasti jotain kiinnostavaa. Mikäli mikään 18 huvipuistolaitteesta ei sattuisi innostamaan, voi niiden sijaan kokeilla monia pelejä pelihallissa, vierailla erikoiskarkkikaupassa, ruokkia eläimiä lammasfarmilla tai seikkailla pensaslabyrintissa. Alueelle on vapaa pääsy, joten aikuiset voivat fiilistellä karnevaalitunnelmaa veloituksetta ja lapset hankkia liput vain niihin laitteisiin, jotka kiehtovat eniten.

Lähistöltä löydät myös Tarhalehdon eläinpihan. Pihalta löydät yli 100 kiltin eläimen joukon, joka koostuu yli 20 eri lajista. Eläimiin pääsee tutustumaan läheltä ja niitä pääsee usein myös ruokkimaan.

Nokkakiven huvipuisto

kuva: Nokkakivi

Lennokas kesäretki

Kauempana kaupungin hälinästä pääsee kuuntelemaan niin puiden kuin historiankin havinaa. Tikkakoskella sijaitsevassa Suomen Ilmavoimamuseossa pääset näkemään monipuolisesti hävittäjälentokoneita ja sodan aikaisia suihkukoneita – joskus ehkäpä jopa ottamaan kuvan lentokoneen ohjaimissa. Seikkailuklubilaisena saat Ilmavoimamuseon kaupasta Legojen kanssa yhteensopivat Cobi-rakennussarjan lentokoneet -10 % alennuksella. Etkö ole vielä jäsen? Liity seikkailuklubiin ilmaiseksi!

Kierroksen jälkeen kannattaa tutustua Tikkakosken luontoon paremmin, sillä lähistöltä löytyy parikin erilaista luontopolkua. Aivan lähistöllä sijaitsee Seitsemän kukkulan luontopolku, 15 minuutin ajomatkan päästä taas löydät Nyrölän luontopolun. Nyrölän polun laavulle meneminen on jännittävää, sillä se on rakennettu saareen, jonne kuljetaan lautalla.

Äiti ja lapsi syömässä Peurungassa

kuva: Peurunka

Kunnon loman tarpeessa

Jo 30 kilometrin päässä Peurunka-järven rannalla voi rentoutua samalla tavalla kuin 3000 kilometrin päässä Välimeren hiekoilla. Menneen kevään jälkeen me kaikki ansaitsemme palkitsevan irtioton arjesta. Peurunka avaa ovensa taas 29.6 ja kohteena se tarjoaa ajanvietettä niin lapsille kuin aikuisillekin. Kylpylän lisäksi alueella voi hohtokeilata, frisbeegolfata ja nauttia hotellin ravintoloiden tarjoamisista. Myös aikuisten täytyy muistaa palkita itseään kevään jäljiltä – kun lapset puuhastelevat muiden aktiviteettien parissa, pistäydy itse käymään hieronnassa tai kasvohoidossa. Mikä olisikaan parempi tapa viettää viikonloppua kuin yhdessä lasten kanssa luonnossa ja kylpylässä puhtaita lakanoita ja hotelliaamiaista unohtamatta.

Mikäli kesäreissun toteutus onnistuu vasta syksymmällä, on 3.8 ovensa avaava AaltoAlvari hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat pistäytyä altaaseen entistä lähempänä kaupunkia.

 

Eikö listalta löytynyt tekemistä? Tutustu seuraavaksi esimerkiksi Jyväskylän seudun luontokohteisiin.