KYSYTTÄVÄÄ?

Jyväskylän seudun luontokohteita lapsiperheille

Kuva: Ulla KeituriKuva: Ulla KeituriKuva: Ulla KeituriKuva: Ulla KeituriKuva: Ulla KeituriKuva: Ulla KeituriKuva: Ulla Keituri

Kuva: Ulla Keituri

Ihaile järvimaisemia, piipahda keskustan vilinästä luontopolulle tai pakkaa eväät reppuun ja suuntaa kansallispuistoon. Jyväskylän seudulla on mielenkiintoisia luontokohteita, joihin on helppo lähteä nauttimaan luonnon rauhasta lasten kanssa.


Luontoelämyksiä vesillä

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen, äärellä sijaitsevassa Jyväskylässä järviluonnosta nauttiminen on helppoa. Kaupungin pinta-alasta viidesosa on vettä ja rantaviivaa on 1 500 kilometrin verran. Unohtumattomia luontoelämyksiä tarjoaa kolmetuntinen risteily Päijänteellä, jonka aikana riittää ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Niin aikuisten kuin lasten mieli lepää, kun laiva lipuu hiljalleen Päijänteen laineilla ja sinistä järveä riittää silmänkantamattomiin. Päijänne-Risteilyt Hildénin risteilylaivat lähtevät matkaan Lutakon satamasta läheltä Jyväskylän keskustaa.

Jyväskylän vesistöjä voi ottaa haltuun lasten kanssa myös melomalla: parhaat melontareitit löytyvät Jyväsjärveltä, Tuomiojärveltä, Palokkajärveltä, Alvajärveltä ja Luonetjärveltä. Jyväskylän seudulla on useita yrityksiä, jotka tarjoavat melontapalveluita myös perheille.

Päiväretkelle Leivonmäen kansallispuistoon

Joutsassa sijaitsevan Leivonmäen kansallispuiston poluilla viihtyvät kaikenikäiset retkeilijät. Kansallispuistossa on myös lapsiperheille sopivia helppoja reittejä, joiden varrella on mukava pitää lepotauko eväitä nauttien. Helppokulkuinen ja mielenkiintoinen reitti on esimerkiksi noin 2,2 kilometrin pituinen Luupään lenkki, jonka varrella olevat opastustaulut tutustuttavat jääkauden jättämiin jälkiin. Harjujärven esteetön reitti sopii myös lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi.

Satakielen laulua ja hulppeita näkymiä keskustan kupeessa

Jyväskylässä kaupungin sykkeestä pääsee pujahtamaan hetkessä keskelle vehmasta luontoa. Kivenheiton päässä keskustasta sijaitseva Tourujoen luontopolku hurmaa vehreydellään ja kaupungin oloissa poikkeuksellisella kasvillisuudellaan. Tourujokilaakson luonnonsuojelualueelle sijoittuvalla polulla voi kuulla alkukesällä usein myös satakielen laulua! Noin 700 metriä pitkällä polulla on paljon portaita ja pitkospuita, joten se soveltuu parhaiten vähän isompien lasten kanssa kuljettavaksi. Tutustu myös muihin seudun luontopolkuihin.

Keskustan kupeessa sijaitseva Harju on paikallisten suosima virkistäytymis- ja lenkkeilypaikka, jonne myös matkailijan kannattaa suunnata askeleensa. Korkealla kaupungin hulinan yläpuolella mieli rauhoittuu, ja Harjun pururata on mukava lenkki lastenkin kanssa kierrettäväksi. Harjun laella sijaitsevan Vesilinnan tornista avautuu hulppeat näkymät ympäri Jyväskylän. Torniin on on vapaa sisäänpääsy ympäri vuoden Kahvila-Ravintola Vesilinnan aukioloaikoina. 

Lue lisää Jyväskylän seudun luontokohteista ja retkeilymahdollisuuksista.