KYSYTTÄVÄÄ?

Vinkit syksyisen lomapäivän viettoon Jyväskylän seudulla

Leivonmäen kansallispuiston polut sopivat kaikenikäisille retkeilijöille, kuva: Julia KiveläLeivonmäen kansallispuiston polut sopivat kaikenikäisille retkeilijöille, kuva: Julia KiveläLeivonmäen kansallispuiston polut sopivat kaikenikäisille retkeilijöille, kuva: Julia KiveläLeivonmäen kansallispuiston polut sopivat kaikenikäisille retkeilijöille, kuva: Julia KiveläLeivonmäen kansallispuiston polut sopivat kaikenikäisille retkeilijöille, kuva: Julia Kivelä

Leivonmäen kansallispuiston polut sopivat kaikenikäisille retkeilijöille, kuva: Julia Kivelä

Tarjoilipa syksy sadetta tai kuulaan aurinkoisia päiviä, Jyväskylän seudulla riittää tekemistä lasten kanssa lomaileville. Poimi alta vinkit syksyisen lomapäivän viettoon.

1. Retkelle luontoon

Jyväskylän seudulla luonto on aina lähellä. Nopean pyrähdyksen luontoon aivan Jyväskylän keskustassa tarjoavat esimerkiksi Harju ja Tourujoen luontopolku. Myös Laajavuoren ympäristössä on mukavat maastot ulkoiluun: kiivetkää vaikkapa Laajavuoren huipulle ihailemaan maisemia. Laajavuoresta löytyy myös lasten oma luontopolku, Siilipolku, joka sisältää erilaisia luontoaiheisia rastitehtäviä. Laajiksen vuokraamon kassalta saa Siilipolulle kartan ja vastaukset tehtäviin. Polku on maksuton.

Päiväretkikohteeksi kannattaa valita Joutsassa sijaitseva Leivonmäen kansallispuisto, jonka polut sopivat kaikenikäisille luonnosta nauttijoille.

2. Seikkailua köysipuistossa

Jännitystä ja itsensä haastamista kaipaavalle Laajavuoren Seikkailupuisto on oikea osoite. Seikkailupuistosta löytyy köysiratoja ja -liukuja kaiken tasoisille kiipeilijöille. Junnuradat sopivat 3-vuotiaasta ylöspäin ja Haikara-radan huima, lähes 250-metrinen liuku kutkuttaa puolestaan kokeneenkin seikkailijan vatsanpohjaa. Seikkailupuiston kausi jatkuu vielä syyslomaviikon ajan.

3. Liikunnan riemua sisätiloissa

Takuuvarma syyspäivän hitti säällä kuin säällä on trampoliinilla pomppiminen. Beach & Jump Parkin trampoliinimaailmassa viihtyvät niin lapset kuin aikuiset. Kannattaa kokeilla myös hauskoja törmäilypalloja tai uutuuslajia padelia.

Liikuntakeskus Hutunki on aktiivisen lomailijan paratiisi, jonka lajivalikoimasta on helppo löytää mieleistä tekemistä. Hutungissa keilailu sujuu jouhevasti pienempienkin lasten kanssa, sillä bumber-järjestelmä estää pallon putoamisen ränniin. Keilaamista kannattaa kokeilla myös Äänekoskella, jonka uudessa Pankkari Bowling -keilahallissa on tarjolla muun muassa elämyksellinen Angry Birds -peli.

4. Museo- ja valoelämyksiä

Jyväskylän mielenkiintoisesta museotarjonnasta löytyy monenlaista nähtävää ja koettavaa. Ja mikä parasta, museoissa pääsee myös itse tekemään ja kokeilemaan. Testatakaa esimerkiksi Jyväskylän taidemuseon uusi Taidetila, jossa voi havainnoida hauskasti taiteen ja tieteen ilmiöitä. Miltä mahtavat näyttää Taidetilan valoseinään syntyvät värilliset varjot?

Pimeä vuodenaika on myös otollinen pysyvien valaistuskohteiden ihailuun, joita Jyväskylässä on kaikkiaan jo yli sata. Kurkatkaa, miltä Harjun portaat, Mäki-Matin perhepuisto tai satamassa sijaitseva Suuri Kompassi -taideteos näyttävät hämärtyvässä illassa.

5. Tapahtumien syksy

Jyväskylän seutu on syksyllä pullollaan konsertteja, teatteria ja muita mukavia tapahtumia eri ikäisille lapsille. Valitse suosikkisi ja vietä mieleenpainuvia hetkiä musiikin ja näytelmien parissa!

6. Pulahdus altaaseen

Jos viilenneet luonnonvedet eivät houkuttele, tarjolla on onneksi myös lämpimämpiä altaita. Peurungan kylpylässä ja vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa viihtyvät niin leppoisista poreista nauttivat kuin vesiliukumäistä innostuvat huimapäät.

7. Ostoksille

Jyväskylä on loistava ostoskaupunki lasten kanssa, sillä kompaktissa keskustassa on helppo liikkua. Keskustassa ja sen läheisyydessä on myös monta ostoskeskusta, joissa asioiminen on helppoa. Tiesitkö muuten, että Jyväskylässä on useita lastenvaatteita ja -asusteita valmistavia yrityksiä? Mainio kotiin vieminen ja muisto matkalta on esimerkiksi paikallisen Pono Designin suosittu tupsupipo.

8. Leikkipuistoon

Raikkaat syyspäivät ovat kuin luotuja leikkipuistossa touhuamiseen. Jyväskylässä on yli 100 kaupungin ylläpitämää leikkipuistoa, joista löytyy varmasti suosikki jokaiseen makuun. Testatkaa esimerkiksi perinteikäs ja idyllinen Mäki-Matin perhepuisto lähellä Jyväskylän keskustaa. Syys-lokakuusta lähtien Jyväskylässä pääsee kokeilemaan myös aivan uudenlaisia leikkejä, kun Pupuhuhdan ja Tammirinteen puistot saavat uusia, interaktiivisia leikkivälineitä, jotka viihdyttävät myös teini-ikäisiä ja lasten vanhempiakin.