KYSYTTÄVÄÄ?

Vinkit syyspäivään Jyväskylän seudulla

Laajavuoren Seikkailupuistossa riittää kiivettävää! kuva: LaajisLaajavuoren Seikkailupuistossa riittää kiivettävää! kuva: LaajisLaajavuoren Seikkailupuistossa riittää kiivettävää! kuva: LaajisLaajavuoren Seikkailupuistossa riittää kiivettävää! kuva: LaajisLaajavuoren Seikkailupuistossa riittää kiivettävää! kuva: LaajisLaajavuoren Seikkailupuistossa riittää kiivettävää! kuva: Laajis

Laajavuoren Seikkailupuistossa riittää kiivettävää! kuva: Laajis

Jyväskylän seutu on täynnä tekemistä auringon paistaessa ja sateen ropistessa. Alue tarjoaa kokemuksia niin kulttuurista, luonnosta kuin makumatkailustakin kiinnostuneelle. Suunnittele täydellinen syyspäivä Jyväskylässä tämän listan avulla!


Kerää omenoita Survon omenatarhassa

Jyväsjärven rannalla ilahduttava Survon omenatarha täyttyy alkusyksystä niin omenoista kuin niiden poimijoista. Järveä kiertävän Rantaraitin varrella sijaitsevalla tarha-alueella on satoja omenapuita, joiden sadon kerääminen on ilmaista paikallisille ja matkailijoille.


Pysähdy kaakaolle

Syksy on otollista lämpimien kahvien ja herkkukaakaoiden aikaa. Ihania kuumia juomia tarjoilevat ydinkeskustan alueella esimerkiksi tunnelmalliset Venn, Espresso House ja vegaaninen Beans & More.


Käy syysmarkkinoilla

Toinen toistaan ihanammat tapahtumat rantautuvat Jyväskylään syksyisin. Huippusuosittu maailman makuja avaava Street Food Fiesta järjestetään syyskuun alussa 2.–5.9., Wemmi Ween Maan Wiljaa -markkinoille pääsee tekemään ostoksia taas pari viikkoa myöhemmin 19.–20.9. Pääset tarkastelemaan kaikkia syksyn tapahtumia Jyväskylän seudun tapahtumakalenterissa.


Lomaile mökillä

Mökkeily on ihana irtiotto arjesta – olipa Jyväskylä sitten kotikaupunkisi tai lomakohteesi. Luonnon keskellä sijaitsevalla mökillä pääsee ihastelemaan väriään muuttavaa luontoa sekä pulahtamaan viimeisiä kertoja järviveteen. Lue lisää Jyväskylän seudulla mökkeilystä.


Leiki ulkona

Kesän paahteiden jälkeen pihapelit ovat virkistäviä ja turvallisia leudossa syysilmassa. Jyväskylän seutu on täynnä hauskoja leikkipuistoja, joissa riittää puuhasteltavaa päivän aikana. Suuntaa siis yhteen seudun leikkipuistoista tai pistä joukkue kasaan ja pelaa vaikkapa jotakin pallopeliä tyhjällä koulun kentällä. 


Viihdy altaassa ja rentoudu saunassa

Kylpylät ja uimahallit ovat viimein auki! Erilaisiin altaisiin, liukumäkiin ja poreisiin pääsee touhuamaan niin Peurungan kylpylässä kuin AaltoAlvarin vesiliikuntakeskuksessa. Mikäli viilenevät syysillat houkuttelevat lämpimän saunan lauteille, pääsee uimahallien lisäksi saunan lämmöstä nauttimaan esimerkiksi loppukesästä avatulla Kankaan saunalla, joka on avoinna joka päivä.


Kokeile liikunnallista aktiviteettia

Kun energiaa riittää, on Jyväskylän seudulla kaksi lyömätöntä kohdetta: Hutunki ja Laajiksen Seikkailupuisto. Hutungissa voi kokeilla kymmeniä erilaisia sisälajeja aina keilailusta seinäkiipeilyyn, eli tekeminen ei lopu varmasti kesken. Laajiksen köysiradoilla taas viihtyy kokenutkin seikkailija, sillä eri radoissa riittää kierrettävää tunneiksi. Laajiksen Seikkailupuisto palvelee vielä syysloman ajan.


Pelaa pelejä sisätiloissa

Syyskuukausina on kiva kerääntyä porukalla myös kotiin, mökille tai hotelliin viettämään yhteistä aikaa. Jyväskylän silmäterästä eli Harjun Paperista löytyy lukuisia lauta- ja palapelejä, joiden avulla perheilloissa viihtyvät kaiken ikäiset. Harjun Paperissa löytää myös sympaattiset kotiinviemiset.


Iloitse syksyn väreistä

Yksi syksyn parhaista kokemuksista on ihastella sitä loputonta väriloistoa, jota saamme Keski-Suomessa seurata. Syystunnelmaan pääseekin parhaiten luontoretkellä. Täältä voit katsoa kaikki seutumme luontopolut ja valita suosikkisi kymmenistä vaihtoehdoista. Mikäli valitsemallasi polulla on laavu tai nuotiopaikka, muista pakata mukaan termarikaakaot sekä makkarat ja vaahtokarkit – luontoretki saa huipentua iltaan nuotion äärellä.

 

Inspiroidu museossa

Keski-Suomen museotarjonta on laajaa ja monipuolista. Seudun ykköskohteita on Tikkakoskella sijaitseva Suomen Ilmavoimamuseo, jossa kävijä pääsee näkemään sodan aikaisia lentokoneita ja kuulemaan oikeiden lentäjien tarinoita. Aivan ydinkeskustan liepeiltä löytyvät taas Luontomuseo, Suomen käsityön museo, Jyväskylän taidemuseo, Alvar Aalto -museo sekä Keski-Suomen museo. Täällä museokohteet ja vaihtuvat näyttelyt eivät lopu kesken!

 

Ihastele valotaideteoksia

Valon kaupunkina tunnettu Jyväskylä pysyy värikkäänä ja mielenkiintoisena myös pimeinä iltoina. Ympäri kaupunkia sijaitsevat pysyvät valaistuskohteet ilahduttavat niin paikallisia kuin matkailijoita. Valaistustaiteen huipentuma tapahtuu marraskuussa, kun Valon Kaupunki -tapahtuma valtaa Jyväskylän. Tämä viikonloppu on täynnä taidetta, kulttuuria ja mielenkiintoisia esityksiä!